Wegens uitzonderlijke vraag is onze webshop gesloten. Gelieve uw lokale Silky dealer contacteren.
 • Contact


  • Silky Europe
  • Spectrum 38
   4706 NM Roosendaal
   Nederland
  •  
  • Phone: +31(0)165 532992
  • Bereikbaar op werkdagen van 8.30 - 17.00 uur

  • support@silky-europe.com

De technologie achter de Silky zaag

Silky heeft al 100 jaar ervaring in het maken van handzagen, altijd met de grootste toewijding en volgens de modernste technieken. De speciale legeringen, de kennis van de verschillende bewerkingen van het metaal en de technische aspecten van de verschillende soorten vertanding zorgen voor een unieke kwaliteit.

Op deze pagina worden deze uitgebreid beschreven. Aan de pictogrammen kunt u ze herkennen en terugvinden op de website.

 •   3D-roller

  3D-roller

  De drie rollers zorgen voor een soepelere actie vanuit elke hoek wanneer de zaag in het holster wordt gestoken. Het systeem met drie rollers bevat een vergrendelingsmechanisme dat voorkomt dat de zaag per ongeluk uit het holster valt.

 •   4-RETSUME

  4-RETSUME

  Silky zagen met 4-RETSUME vertanding behoren tot de snelste handzagen op de markt en zijn erg geschikt voor de zwaarste klussen. De tanden zijn zo ingeslepen dat er steeds 4 tanden een combinatie vormen. Dit zorgt niet alleen voor een zeer gladde snijwond maar ook voor een perfecte afvoer van het zaagsel.

 •   Arbor Composite greep

  Arbor Composite handgreep

  Dit handvat is gemaakt van een milieuvriendelijke samenstelling en bevat 70% houtpoeder. De Arbor Composite handgreep geeft een warm en comfortabel gevoel en een superieure controle. Hij voelt iets harder aan dan de gebruikelijke GOM-rubberen handgreep, maar biedt meer grip bij vettige substanties. Exclusief toegepast op de vouwzagen van de Outback-serie.

 •   Black Coating

  Black Coating

  Op alle bladen van de Outback vouwzagen is een uniek mengsel van nikkel en tin toegepast. De donkere, niet-reflecterende kleur is bijzonder geschikt voor tactische operaties. Deze coating zorgt voor een lange levensduur van het blad en indrukwekkende zaagprestaties.

 •   Black Oxide Coating

  Black Oxide Coating

  Deze coating is aangebracht op de nieuwe Nata Outback. Door een speciaal oxidatieproces krijgt het blad zijn diepzwarte kleur, wat bijzonder geschikt is voor tactische operaties. Silky's Black Oxide biedt extra bescherming tegen roest voor de beste hakprestaties.

 •   Genki greep

  Genki greep

  Een aantal Silky zagen (Tsurugi – Table Noco - Temagari) en bijlen / kapmessen (Nata – Ono – Yoki) beschikken over de unieke Genki greep. Deze handgreep bestaat uit twee delen die, zonder gebruik van gereedschap, van het blad geritst kunnen worden om op een nieuw blad te zetten. De rubberen Genki greep absorbeert de zaagtrillingen maximaal doordat er geen bouten of schroeven aan te pas komen die trillingen door kunnen geven. De Genki greep geeft een superieure grip, zelfs in natte omstandigheden of tijdens het dragen van handschoenen.

 •   Gokai-Me

  Gokai-Me

  De volgende Silky zagen zijn uitgerust met de nieuwe en innovatieve Gokai-Me technologie:

  • Gun-Fighter Curve 270/300/330
  • Gomboy Curve 210/240/270/300
  • Pocketboy Curve 130/170
  • Gomboy Curve Outback Edition
  • Zübat Ultimate 330
  • Super Accel
  • Super Accel Curve

  De schrapervormige tanden zijn speciaal ontworpen voor een optimale afvoer van zaagsel en voor het maken van zowel schulpsneden, afkortingen en schuine sneden met de beste prestatie.

 •   Inductief gehard

  Inductief gehard

  De punten van de tanden worden een fractie van een seconde verhit tot een zeer hoge temperatuur. Omdat alleen de punt (oftewel het snijgedeelte) van de tand verhard wordt, behoudt de rest van de tand en het blad de snijkwaliteit en flexibiliteit. Inductief geharde tanden gaan drie keer langer mee dan niet behandelde tanden. Ze zijn niet na te vijlen en te herkennen aan de zwarte tandpunten. 

 •   Limited lifetime warranty

  Limited lifetime warranty

  Silky zagen die in Europa door De Wild B.V. en/of de aan haar verbonden verkooppunten verkocht worden, zijn gedekt door Silky’s “Limited Lifetime Warranty”:

  1. De Limited Lifetime Warranty omvat in het algemeen de fouten die in het materiaal, constructie of afwerking mochten blijken te schuilen en omvat niet de schade ontstaan door transport, onoordeelkundig gebruik en/of slijtage aan delen die juist de functie hebben om te slijten: de slijtagedelen.
  2. Het product dat voor garantiebeoordeling in aanmerking komt, moet worden ingeleverd bij het dichtstbijzijnde verkoop- of servicepunt. Transportkosten vallen niet onder de garantie.
  3. Een product dat voor garantiebeoordeling in aanmerking komt, zal indien mogelijk in eerste instantie worden gerepareerd.
  4. De garantie is uitsluitend toepasbaar voor NIET-COMMERCIEEL GEBRUIK.
 •   Mirai-Me

  "MIRAI-ME” – Silky’s gepatenteerde vertanding!

  De vlijmscherpe tanden zijn met precisie in het blad geslepen met elk 3 snijvlakken met een extreem glad oppervlak als resultaat. Voor een optimale afvoer van het zaagsel is om de zoveel tanden (afhankelijk per zaagserie) één tand naar buiten geslepen. Deze unieke gepatenteerde MIRAI-ME vertanding maakt het mogelijk dat de zaag op 3 manieren kan zagen: afkorten (haaks op de houtnerf), schulpen (met de houtnerf mee) én diagonaal. Bij het snoeiwerk zorgt de gladde zaagsnede ervoor dat de wond makkelijk wordt overgroeid. Bij de houtbewerking zorgt de gladde zaagsnede voor een fijne afwerking zodat schuren nauwelijks nodig is.

 •   Niet gezette vertanding

  Niet gezette vertanding

  De tanden zijn met precisie in het blad geslepen met elk 4 snijvlakken. De tanden zijn niet “gezet” (zoals bij een Westerse zaag) waardoor het snijvlak recht in het hout snijdt en zo circa 50% minder houtcellen kapot gemaakt worden. De bladen zijn hol geslepen: de onderkant van het blad (bij de tanden) is het dikst, de bovenkant is iets dunner en het midden is het dunst. Dit ontwerp heeft een aantal voordelen:

   • Er is minder zaagkracht nodig: supersnel zagen
   • Het zaagsel wordt moeiteloos afgevoerd: geen vastloper
   • Zuivere zaagsnede: zonder afbreken van het hout, waardoor het niet of nauwelijks splintert en er een zeer fijne, gladde zaagsnede ontstaat.

 •   Nikkel coating

  Nikkel coating

  Het voordeel van nikkel is dat dit materiaal goed uitstroomt in de hoeken. Een blad met nikkel coating is daarom overal even dik en dat zorgt voor een vlakker geheel en minder materiaal verspilling. De nikkel laag wordt aangebracht nadat de tanden zijn ingeslepen. Hierdoor blijven de tanden lang scherp en zijn ze beschermd tegen roest.

  Nickel coating

 •   Progressieve vertanding

  Progressieve vertanding

  Een progressieve tandconfiguratie betekent dat de tanden die zich het dichtst bij het handvat bevinden fijner zijn om de eerste snede te vergemakkelijken. Naar het einde van het blad toe worden de tanden grover waardoor er meer hout afgenomen wordt.

 •   Rubberen huls

  Rubberen huls

  Een stevig, aluminium frame bedekt met rubber zorgt voor een lichte en comfortabele grip. De rubberen huls wordt toegepast op alle zagen in de Ultra Accel-serie. De handgreep voorkomt wegglijden en absorbeert trillingen.

 •   Rubberen “GOM” greep

  Rubberen GOM greep

  De GOM rubberen greep absorbeert de zaagtrillingen en geeft een superieure grip, zelfs in natte omstandigheden of bij het dragen van handschoenen. Bovendien voelt deze handgreep altijd warm aan, ook bij extreme koude temperaturen. Bij de vaste zagen loopt het blad door in de handgreep (full tang) wat je een geweldige controle over de zaag geeft.

 •   Silky Technology

  Silky technologie

  De zaagbladen van de Silky zagen zijn gemaakt van “Authentic Premium Japanese Steel” en met laser uitgesneden. De bladen zijn van ongekende kwaliteit: ze zijn zeer hard en slijtvast en tegelijkertijd flexibel door de zachte kern.

  • Hard en slijtvast

  De chemische samenstelling van het metaal in combinatie met het unieke verhittings- en afkoelingsproces bepalen de hoge hardheid van het metaal. Het hoge koolstofgehalte in het staal zorgt voor een hoge slijtvastheid, waardoor de scherpte zeer lang behouden blijft.

  • Zacht en flexibel

  Door de zagen op een dusdanige wijze te smeden wordt de kern van de zaagtand gevormd door zacht metaal, waardoor de zaag flexibel is en goed aangrijpt in het hout.

  Daarnaast zijn er enkele modellen, zoals de Sugoi, Hayate en de Tsurugi die gemaakt zijn uit hooggelegeerd staal, wat het zaagblad sterker, corrosiebestendiger en beter bestand tegen temperatuurwisselingen maakt. Alle zaagbladen zijn vervangbaar en zeer eenvoudig te wisselen.

   

 •   Verchroomd blad

  Verchroomd blad

  De chroomlaag op het zaagblad maakt het oppervlakte van het blad bijzonder hard en slijtvast. De chroomlaag vermindert de wrijving tijdens het zagen en verlengt de levensduur van het blad. Daarnaast is het beter bestand tegen roest- en harsvorming. Voordat de chroomlaag wordt aangebracht, polijst Silky het blad zo glad als een spiegel. Dit zorgt ervoor dat het blad nog minder weerstand ondervindt in het hout.

 •   Vijlbaar

  Vijlbaar

  Indien de tanden niet inductief gehard worden, zijn ze na te vijlen met de speciale Silky vijl. Klik hier voor een overzicht van de vijlbare zagen en de vijlinstructies.

 • Verschillende soorten handgreep

  Silky hanteert verschillende soorten handgrepen, recht – revolvergreep en een tussenvorm. De handgreep is van invloed op de stand tussen zaag en pols en dus hoe de tanden het hout aangrijpen. Hoe groter de hoek tussen het zaagblad en de handgreep, hoe geschikter de zaag is voor het zagen boven schouderhoogte. 

  • Rechte greep: met een rechte greep kun je de houtafname sturen door de plaats waar je de handgreep vasthoudt. Houd je de greep dichtbij het blad vast, dan komt er weinig druk op het blad en kun je zeer gecontroleerd en met precisie zagen. De zaag zal het minste hout afnemen. Houd je de greep verder van het blad vast, dan komt er meer druk op het blad. De zaagwerking is maximaal maar minder precies.
  • Revolvergreep: deze greep geeft een perfecte stand tussen zaag en pols tijdens het zagen. Zagen kost minder kracht en er worden minder trillingen veroorzaakt. Doordat de greep in lijn met de pols ligt, wordt de carpaaltunnel niet afgekneld.
  • Tussenvorm: de tussenvorm combineert beide grepen. Je bent nog steeds in staat om de houtafname te sturen en de greep zorgt voor een ergonomische stand tussen zaag en pols.

  Indien de zaag moeilijk in het hout aangrijpt, kun je de zaag onder een hoek van 10 graden plaatsen om prettiger te zagen.

 • Verschillen tussen vertandingen

  Silky hanteert verschillende soorten vertandingen – van extra fijn tot extra grof. De vertanding van de zaag staat op het zaagblad vermeld, naast de lengte van de zaag.

  Silky vertanding

  • Grof en extra grof: 4 t/m 8 tanden per 30 mm
   Zagen met grove vertanding zagen sneller en met meer agressie. De grove vertanding is bedoeld voor snel groeiend vers hout met veel vocht in de houtcellen. De extra grove vertanding is ideaal voor de grote klussen, zoals bij het vellen van bomen en zagen van dikke boomstammen. Indien je met een (extra) grove vertanding in droog hout zaagt, zullen de tanden moeilijk aangrijpen en veel trillingen veroorzaken.
  • Medium: 10 tanden per 30 mm
   De medium vertanding is een echte allrounder. Zagen met vertanding 10 zijn geschikt voor zowel dood als vers hout.
  • Fijn en extra fijn: 13 t/m 32 tanden per 30 mm
   De fijne vertanding is speciaal voor droog hout of hout met weinig vocht in de houtcellen zoals appel en eik. Extra fijne vertandingen, zoals 26 of 32, zijn speciaal voor specialistische houtbewerkers zoals meubelmakers en instrumentenbouwers. Indien je met een (extra) fijne vertanding in vers hout zaagt, zullen de tanden heel snel vollopen.

  De bladen met verschillende vertandingen in een zaagserie (bijvoorbeeld Pocketboy) zijn onderling uitwisselbaar binnen dezelfde bladlengte.

 • Verschillende lengtes blad

  Silky heeft zaagbladen in de lengte van 13 cm tot en met 65 cm. De gewenste bladlengte is afhankelijk van de dikte van het hout. Je kunt aanhouden dat het blad minstens 2 x groter dient te zijn dan de diameter van het te zagen materiaal. Ga je dus een tak van 8 cm doorzagen, neem dan een zaagblad van ten minste 16 cm.

 • Rechte en gebogen bladen

  Er zijn zagen met rechte en gebogen zaagbladen. Ze zijn bedoeld voor verschillende toepassingen:
  Silky curved straight blade above shoulder

  • Het rechte blad geeft een extra zuivere zaagsnede met nog meer precisie dan een gebogen blad. Rechte bladen zijn ideaal voor gedetailleerd (begeleidings) snoeiwerk. Bushcrafters gebruiken de rechte bladen om precisie sneden aan te brengen tijdens het bouwen van beschuttingen, vallen en het maken van gereedschappen.
  • Het gebogen blad zaagt sneller en meer agressief dan het rechte blad. Bij het werk boven schouderhoogte en onder kniehoogte kun je met het gebogen blad zonder extra inspanning boven op de tak blijven zagen, terwijl je arm, pols en hand in de natuurlijke positie blijven. Bovendien voel je goed aan wanneer het einde van de zaagsnede wordt bereikt. Hierdoor werk je efficiënt, zelfs in de meest moeilijke omstandigheden.

   

 • Twee zaagposities

  Bijna alle Silky vouwzagen zijn in twee posities te gebruiken. Door met de duim op de veerbelaste vergrendelknop te drukken, kun je de zaag open en dicht klappen, of wisselen tussen de twee posities. Dankzij twee inkepingen in het zaagblad wordt de zaag bij het uitvouwen gefixeerd in de meest ideale stand voor elke toepassing. De eerste inkeping is voor de meest ergonomische zaaghouding. De tweede inkeping biedt de mogelijkheid om op een vlakke ondergrond te zagen terwijl er genoeg ruimte is voor de hand waarmee je zaagt. 

  De vergrendelknop is zeer robuust en biedt een zeer veilige vergrendeling als de zaag in gebruik is. Er is tevens geen speling, dit is van cruciaal belang voor het leveren van al je energie naar het blad.

 • Tweezijdig geslepen zaagblad (Ryoba)

  Met de tweezijdig geslepen houtzagen kunnen allerlei houtsneden gemaakt worden, zoals de zwaluwstaart, zonder van type zaag te hoeven veranderen. De ene vertanding is namelijk voor het normaal doorzagen van het hout, terwijl de andere speciaal voor het schulpen is.